Studiedag historische stemmingen

Oude stemmingssystemen kennen grofweg twee benaderingen: bewondering en afschuw. Liefhebbers van oude muziek zullen hebben opgemerkt dat die muziek gewoonweg beter klinkt in een ‘oud’ stemmingssysteem. Wie het verafschuwt zal dat voornamelijk doen omdat het in zijn/haar oren ‘vals’ klinkt. Terwijl toch de moderne Gelijkzwevende stemming de meeste ‘valse’ intervallen bevat. Weliswaar slechts een beetje vals, maar toch! De oude stemmingen bevatten, afhankelijk van welke stemming, meerdere zuivere of bijna zuivere intervallen. Vooral de zuiverheid van de terts is daarbij van groot belang. Het is echter onvermijdelijk dat we in diezelfde oude stemmingen ook erg valse samenklanken vinden. Kort beschouwd is de voorkeur voor een bepaalde stemming gewoon een kwestie van ‘kiezen’ of ‘delen’. Kiezen voor zuiverheid in van tevoren uitgekozen akkoorden, of het verdelen van de aanwezige valsheid over alle intervallen. Het is maar een kwestie van ‘voorkeur’.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Aan de orde komen allereerst, kort, het ‘oersysteem’, gebaseerd op alleen zuivere kwinten. En daartegenover de natuurtoonreeks met daarin volstrekt zuivere samenklanken, maar in slechts zeer beperkte mate. Daarnaast kijken we naar de Middentoon-stemming, de Werckmeister-stemming en de gelijkzwevende stemming. Door middel van klinkende voorbeelden zal het voor en tegen van elk van de voornaamste stemmingen worden geïllustreerd.

De plaats is de Grote Kerk van Oosthuizen, waar zich een subliem orgel in middentoon –stemming bevindt. De datum is zaterdag 5 oktober 2019, van 10 uur tot in de eerste helft van de middag.
De deelnamekosten bedragen € 20 per persoon. Onderstaand kunt u zich aanmelden. Uit ontvangt direct een automatische bevestiging.

Deze studiedag heeft reeds plaatsgevonden en opgave is niet meer mogelijk.