Het Orgelnetwerk Noord-Holland organiseert een studiedag op zaterdag 16 september in de Westerkerk van Enkhuizen.
Onderwerp zal zijn de orgelcultuur in Italië en Spanje van 1550-1650. De Westerkerk beschikt over een zeer geschikt orgel voor deze studiedag.
Deze studiedag is voor deelnemers aan de vorige studiedag waarbij de invloed van Italië op de Noord-Europese orgelmuziek centraal stond een voortzetting en verdieping. Spelers en luisteraars die de vorige studiedag niet meemaakten zijn ook nadrukkelijk welkom.
Centraal staan twee grootmeesters uit de vroege barok: Francisco Correa de Arauxo en Girolamo Frescobaldi. Beiden exacte tijdgenoten, beiden vernieuwers in hun métier, beiden in hun tijd geniaal organist en componist en toch beiden slechts ten dele bekend bij het (grote) publiek.
Francisco Correa de Arauxo, zeker de minst bekende van de twee, groeide op in de tijd waarin de schilder Velázques geraffineerd werkte met licht en schaduw, de tijd van Cervantes die met Don Quixote de wereldliteratuur verrijkte en de tijd van de toneelschrijver Lope de Vega, wie kent zijn werk niet?
Onder de hete zon van de zuid-Spaanse stad Sevilla werkte Francisco Correa de Arauxo, altijd overhoop liggend met de kapittelheren, als organist van de Colegiate de San Salvador, een kerk die lange tijd moskee was. In de muziek van Correa horen we een vermenging van Christelijke en Moorse elementen.
In de Facultad Orgánica die hij in 1626 liet publiceren, komen in de zeer uitgebreide theoretische verhandeling die aan de 69 Tientos voorafgaat aspecten als vingerzetting, de modi (kerktoonsoorten), tempoaanduidingen, versieringen en nog veel meer, aan de orde.
Toont Correa zich als een uiterst strenge leermeester, de toon van zijn Italiaanse collega Frescobaldi is een en al vriendelijkheid en welwillendheid.
In het Al lettore (aan de lezer) bij Il secondo libro di toccate (1637) vinden we geen onuitputtelijke bron van informatie maar een meer beknopte uitleg.
Het culturele klimaat in Italië was werkelijk overweldigend met kunstenaars als Michelangelo, Dante, Petrarca en de alleskunner Leonardo da Vinci. Namen die een hele wereld oproepen.
Frescobaldi was organist van de Sint Pieter in Rome. Hij biedt in zijn muziek de speler de keus tussen orgel of clavecimbel; de Tientos van Correa zijn wel uitdrukkelijk voor orgel bedoeld.
Naast beide genoemde componisten is er natuurlijk aandacht voor diverse voorgangers en tijdgenoten zoals de Italianen Claudio Merulo, Ascanio Mayone en de Spanjaarden Antonio de Cabezón, Sebastián Aguilera de Heredia en Pablo Bruna.
Deelname aan de studiedag kan als toehoorder en als speler, waarbij u uitgenodigd wordt om werken van bovengenoemde componisten, of andere tijdgenoten, te spelen.
De studiedag wordt weer geleid door de deskundige organisten Tjeerd van der Ploeg en Willem Poot.
Kosten voor de spelende deelnemer € 40,- en voor de toehoorder € 25,- (in lunch moet men zelf voorzien)
Zaterdag 16 september 10.00 – 16.00 uur,
Westerkerk, Westerstraat 138, Enkhuizen.
Wij mogen terugkijken op een mooie studiedag. Hartelijke dank aan de deelnemers en de gastvrijheid in de Enkhuizer Westerkerk!!