Bezoek orgelbouwers Nicholson uit Worcester aan Schagen

Nicholson-orgel 1981

In 1841 vestigde John Nicholson zijn orgelbouwbedrijf in Worcester. Nicholson was een zogenaamde regionale orgelbouwer, dat wil zeggen dat hij instrumenten leverde aan kerken in zijn eigen regio. Er was voldoende werk want in de 19e eeuw was er een grote toename van de bevolking. Vele kerken werden in korte tijd gebouwd en er moest gezongen èn gespeeld worden.

In de tweede helft van de 20e eeuw was de ontwikkeling juist tegengesteld en werden juist veel kerken gesloten en moest er voor de orgels een herbestemming worden gezocht.
En zo kwam Schagen in 1981 aan een Engels orgel, en wat voor één!

Op zaterdagmiddag 22 juni brachten orgelbouwers van de firma Nicholson & Co uit Malvern, Worcestershire, een bezoek aan de St. Christoforuskerk.
Deze firma is de voortzetting van het bedrijf dat in 1841 begon.
De huidige directeur, Andrew Caskie, was hier al eens eerder geweest en stak toen zijn enthousiasme over het Nicholson-orgel niet onder stoelen of banken. Dit moesten zijn werknemers ook zien en vooral horen! „This is the best Nicholson organ I have ever heard. It’s a pity that is stands in the Netherlands.” De collega’s die hier nu voor het eerst waren, waren eveneens euforisch. Lyrisch was men over de Clarabella, een fluitregister van het Great. Ook de Trombone 16’ van het Pedaal werd speciaal geroemd (dit register is in Schagen aan het orgel toegevoegd en niet van Nicholson maar van William Hill (1858)).
In Engeland staan nog enkele orgels van deze bouwer, wel allemaal iets kleiner. In kerken waar men veel geld had werden orgels aangepast aan de heersende smaak en verloren zo hun oorspronkelijke karakter.
Toen het Nicholson-orgel (gebouwd in 1882) in 1980 werd bezocht in de St. Mary Magdalene van Worcester lag het onder het stof. Een teken dat er weinig onderhoud was gedaan, maar ook een teken dat er niets aangepast was, en dat was gunstig. Bij plaatsing in 1981 bleek al dat dit orgel een goede keus was voor deze kerk.
Het is fijn dat we nu hiervan de bevestiging krijgen!
Maar bij ons was dit natuurlijk al lang bekend.

Tjeerd van der Ploeg

 

Gebruik de navigatieknoppen voor andere tracks.

www.nicholsonorgans.co.uk
www.nicholsonschagen.nl