Blaas het orgel nieuw leven in!

De Grote Kerk van Edam heeft een prachtig en uniek Smit-Verhofstadt-orgel. Dit markante instrument dateert uit 1663. Orgeldeskundigen uit binnen- en buitenland komen jaarlijks het orgel bewonderen en regelmatig vinden er sfeervolle concerten op dit mooie orgel plaats.

In 1979 heeft de firma Flentrop het instrument op voorbeeldige wijze gerestaureerd en al is de toestand van het orgel in het algemeen heel goed, toch is het na 35 jaar tijd voor meer dan het normale onderhoud. Het mechaniek moet opnieuw geregeld worden en de intonatie van de tongwerken moeten gecorrigeerd worden. Daarnaast zijn er twee specifieke problemen: alle onderdelen van ijzer en messing zijn ernstig gecorrodeerd en we zien schimmel op de houten delen. Ook is het labiale pijpwerk in minder goede staat dan verwacht. Kortom : hoogste tijd om het orgel extra aandacht te geven, voordat de schade erger wordt!

Stichting Kerkelijke Monumenten Edam heeft € 62.000,– nodig om het orgel in zijn oude luister terug te brengen. Door giften van fondsen, inkomsten uit concerten en de oliebollenactie 2015 is er nu al € 28.042,– binnen. Willen we gebruik maken van een subsidie voor provinciale monumenten, dan is er nog € 9.156,– nodig. We vragen ook úw hulp hierbij. Alleen samen krijgen we dit voor elkaar!

Actie: Blaas het orgel nieuw leven in!

SKME

SKME

Het orgel telt 1400 pijpen, verdeeld over 20 registers. Adopteer een orgelpijp, door een bedrag beschikbaar te stellen, tussen de € 10,– en € 100,–. Uw naam komt dan op een lijst te staan van alle ‘Vrienden van het orgel van de Grote Kerk Edam’. In juni 2017 nodigen we u graag uit voor een mooi orgelconcert m et een hapje en een drankje, zodat u opnieuw kunt horen hoe dit prachtige orgel klinkt!

Maak uw bedrag over op rek.nr. NL08 RABO 0156366142. Voor € 100,– doneert u een van de grootste orgelpijpen van 2,5 m ; voor € 75,– voor een tussen 2,5 en 1 m. Met € 50,– doneert u voor een orgelpijp tussen 1,20 m en 60 cm; voor € 25,– voor een tussen 60 cm en 30 cm en met € 10,– doneert u voor een van de overige kleine pijpen.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Rien de Vries, rienenhelmadevries@ziggo.nl of bel 06 2294 8305.

Hartelijk dank voor uw donatie!

Stichting Kerkelijke Monumenten Edam