Landelijke Open Kerkendag – 29 mei 2023

Op tweede pinksterdag, 29 mei 2023, vindt de landelijke Open Kerkendag plaats. Het Zeeuws/Brabantse initiatief spreidt de vleugels uit en gaat landelijk. Inmiddels hebben al een aantal kerken zich aangesloten bij de landelijke Open Kerkendag. Nu hopen wij, van Stichting Open Kerken, dat zoveel mogelijk kerkgebouwen in Noord-Holland de deuren openen op tweede pinksterdag.

Doel van de Open Kerkendag
De landelijke Open Kerkendag is in het leven geroepen om het grote culturele,- historische en maatschappelijke belang van de kerkgebouwen onder de aandacht te brengen. Het Nederlandse landschap wordt gekenmerkt door torenspitsen en kerken. Deze gebouwen behoren tot ons belangrijkste cultuurbezit. De toekomst van het Nederlands religieus erfgoed staat echter onder druk door het afnemend kerkbezoek, maar ook recente ontwikkelingen met betrekking tot de energiecrisis maken dat steeds meer kerkgebouwen de deuren sluiten. De landelijke Open Kerkendag wil zoveel mogelijk mensen op een open en ongedwongen manier kennis laten maken met kerkgebouwen, ongeacht denominatie of (her)bestemming. Door deze te leren kennen ontstaat waardering. Waardering is de grondslag onder een gezamenlijke inzet en betrokkenheid bij de toekomst van gebouwen met een rijke geschiedenis.

Themajaar kerkinterieurs en activiteiten
Tijdens de landelijke Open Kerkendag 2023 ligt de nadruk op de interieurs van de kerken. Deze zijn onnoemelijk rijk, inspirerend en spannend waar het gaat om kunst en cultuur. Op geen enkele andere plaats, in geen enkel ander gebouw tref je zoveel waardevols aan. Wij willen de bezoekers dan ook kennis laten maken met deze schatten in een omgeving van rust en een gevoel van eeuwen. Wij raden deelnemende kerken aan om activiteiten te organiseren rondom dit thema tijdens de Open Kerkendag. Kerken zijn niet verplicht om activiteiten te organiseren. Het openen van de kerkgebouwen voor publiek is al voldoende om deel te nemen aan de Open Kerkendag. Maar de ervaring leert dat het ontwikkelen van activiteiten een groter aantal bezoekers genereren. Het zou prachtig zijn als er op deze dag zoveel mogelijk kerkorgels worden bespeeld om dit bijzondere klinkend erfgoed onder de aandacht te brengen. Aan deelname en samenwerking zijn geen kosten verbonden. Die dragen wij als stichting Open Kerken.

Wij hopen dat jullie samen met ons de eerste landelijke Open Kerkendag tot een succes willen maken.

Opgave en informatie op de website van Stichting Open Kerken.

Namens de Stichting Open Kerken