Laurenskerk in Kolhorn

Dorpskerk Kolhorn

Een maritiemdorp in de kop van Noord-Holland, ooit lag het aan de Zuiderzee. Met de inpoldering halverwege de negentiende eeuw van de Waard- en Groetpolder thans landinwaarts gelegen. In de voormalige polders zijn archeologische vondsten gedaan. In de Groetpolder zijn resten gevonden uit de prehistorie (2500 v.C.) en in de Wieringerwaard een deel van een oude zeedijk (11/12de eeuw), die bekend staat als de ‘weg van Paludanus’.

Kolhorn, delen herinneren aan de tijd voor de inpoldering. Zo ook de Laurenskerk die op een terp staat. De huidige kerk stamt uit 1646 (1792 herbouwd na brand), maar een kerk was er reeds in de vijftiende eeuw. Het wil dat in de klokkenstoel een klok hangt gemaakt in 1418 door Willam Butendiic. De inscriptie met het jaartal 1418 is voor de Kolhners reden genoeg om dit jaar het 600 jarig bestaan van Kolhorn te vieren. Reden genoeg om de Laurenskerk te bezoeken want uiteraard zal ook het orgel onderdeel zijn van deze festiviteiten. En graag wil ik jullie iets vertellen over het orgel.

Het gebouw wordt al jaren niet meer kerkelijk gebruikt. Het doophek staat aan de kant voor een

Kofschip

podium, in de ruimte staan enige muziek instrumenten opgesteld. Een stuurrad in de westwand herinnerend aan het maritieme verleden zo ook een miniatuur van een “kofschip” uit 1782. Het kofschip (of hoeker) hangt te pronken bij de oostelijke muur. De zerkenvloer herinnerend aan de eeuwenoude functie van het gebouw en geeft het richting aan ons culturele verleden.

Het gebouw heeft een fraaie akoestiek en benieuwd als ik ben naar het orgel begeef ik mij naar het orgelbalkon. Het orgel komt oorspronkelijk uit de Lutherse Kerk van Purmerend en is in 1880 gekocht voor de kerk in Kolhorn. Het is in aanleg echter veel ouder, toen het in 1754 te Purmerend was geplaatst was het al een gebruikt exemplaar. Het orgel bevat pijpwerk uit de 17e en 18e eeuw. Vorig jaar is een restauratie door Flentrop afgerond en is het pijpwerk uitgebreid gedocumenteerd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Even op de orgelbak gaan zitten is er niet bij, je moet het als het ware als een koetsier bestijgen. Wel even wennen deze unieke zit plek. Maar dan de klank, het orgel heeft een afwijkende stemming (gemodificeerd Valotti), uiteraard eerst de Prestant. Wat een genot, te beginnen al hoe deze aangeblazen wordt, dan de klank die tot volle wasdom komt. Het plenum is mooi helder. En fluiten warm en vol van klank. Ik heb verhoudingsgewijs de meeste tijd met alleen de Prestant gespeeld, gewoon omdat het een mooi karaktervol register is. Voor de liefhebber even de dispo; Prestant 8, Holpijp 8, Octaaf 4, Fluit 4, Quint 3 B, Octaaf 2, Cornet III. Hoewel het een bescheiden instrument is (manuaal C-c3) en 7 registers is het vol van karakter, gewoon alleen even met de Prestant of de Fluit 4. Het wil dat het orgel onderdeel is van een Noord-Hollandse orgeltocht (No. 312) op 21 juli 2018, een uitgelezen kans om het orgel te bewonderen, een aanrader als u het mij vraagt.

Ik ben benieuwd naar de feestplannen voor het komende jaar. Het orgel kan daar prachtig in soleren of andere solisten hierin begeleiden. Uiteraard laten wij de feestplannen der Kolhorners aan jullie weten. Overigens heeft de Laurenskerk meer info via www.dorpshuiskerkkolhorn.nl of via facebookpagina www.facebooki.com/DorpshuisKolhorn . Kijk voor nog meer fraaie beelden van dit o zo mooie Kolhorn ook eens op www.kolhorndigitaal.nl

Tot zien bij het volgende orgel
Peter Hengstman

1 comment for “Laurenskerk in Kolhorn

Comments are closed.