ORGELFESTIVAL HOLLAND JUNI 2013 ‘BACH UNLIMITED’

Alkmaar. – Het 12e Orgelfestival Holland wordt gehouden van 21 t/m 29 juni 2013. Hoofdlocatie is de Grote Kerk Alkmaar. Voor veel klassieke muziekliefhebbers is de muziekvan Johann Sebastian Bach het begin en het einde, wat tot uitdrukking komt in het festivalthema ‘BACH UNLIMITED’. In zo’n 20 voorstellingen wordt niet alleen zijn belangrijkste orgelmuziek, maar ook een keus uit zijn kamermuziek en koorwerken (cantates) uitgevoerd. Een belangrijk evenement binnen het Orgelfestival is het Internationaal Schnitger Orgelconcours. Daaraan doen 12 jonge organisten mee uit Europa, Japan en Zuid-Korea. Veel dagvoorstellingen zijn gratis. Kijk voor meer informatie op www.alkmaarorgelstad.nl

Opening ‘BACH-weekend’
In het Bach-weekend van vrijdag 21 t/m zondag 23 juni wordt de muziek van Bach op vele verschillende manieren ten gehore gebracht. Er zijn carillonconcerten en kaasmarktconcerten op vrijdag, maar er is bv. ook een orgelwandeltocht “Met Bach op stap” op zaterdag en een kamermuziekrecital op zondag. Tijdens het openingsconcert op zaterdag 22 juni worden cantates uitgevoerd door het Sweelinck Barokorkest en koor bestaande uit studenten van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Kees Koelmans, met als solisten o.a. de bekende Alkmaarse sopraan Lenneke Ruiten.

‘De week van Bach’
In ‘de week van Bach’ – maandag 24 t/m donderdag 27 juni – klinkt zijn muziek op lunchconcerten in de Ter Coulsterkerk in Heiloo, en tijdens lezingen en themaconcerten in de Grote Kerk, Lutherse Kerk en Kapelkerk. Ook is er een excursie naar onder meer het Tsaar Peterhuisje en Orgelbouwer Flentrop in Zaandam. Deze muzikale midweek wordt op donderdag 27 juni afgesloten met het spectaculaire jeugdconcert waarin twee orgels, twee orkesten en een kinderkoor muziek brengen van Bach tot Bernstein en van Mozart tot Annie M.G. Schmidt. Samen, apart, door elkaar en weer samen. Dit is het enige avondconcert dat gratis toegankelijk is.

Slotweekend ‘Bach forever’
Hoogtepunt op vrijdag 28 juni is ongetwijfeld de Finale van het Orgelconcours, waarin de drie overgebleven kandidaten zelf een kort Bach-programma zullen presenteren. De concourskandidaten worden beoordeeld door een vijfkoppige internationale jury, die gezamenlijk op zaterdag 29 juni het slotconcert verzorgen. Zij spelen dan de grote orgelwerken uit Bach’s derde deel van de Clavierübung (1739), in afwisseling met gezongen koralen door het Amsterdams Vocaal Ensemble Duodektet. Deze composities vormen het absolute hoogtepunt onder de door Bach zelf gepubliceerde orgelwerken. Maar ook na dit slotconcert zal de muziek van Bach blijven klinken; niet in het minst in Alkmaar, tijdens de serie zomeravondconcerten in de Grote Kerk die op 3 juli zal starten. . . Bach forever. . !
Kijk voor het complete programma, aanvangstijden en toegangsprijzen op: www.alkmaarorgelstad.nl

2 comments for “ORGELFESTIVAL HOLLAND JUNI 2013 ‘BACH UNLIMITED’

Comments are closed.