Orgelfestival Holland juni 2013 ‘BACH UNLIMITED’

Het 12e Orgelfestival Holland wordt gehouden van 21 t/m 29 juni 2013. Hoofdlocatie is de Grote Kerk Alkmaar. Het thema voor dit festival is ‘BACH UNLIMITED’, waarmee bedoeld wordt dat Johan Sebastian Bach centraal staat, met een representatieve keus uit zijn cantates, kamermuziek en grote orgelwerken. Het festival zal bestaan uit zo’n 20 voorstellingen: waaronder naast concerten en lezingen een jeugdconcert met dans. Parallel aan het 10e Internationaal Orgelconcours is er een Academie voor (amateur)organisten. www.alkmaarorgelstad.nl

Inschrijven Orgelconcours
Inschrijven voor het 10de Internationaal Schnitger Orgelconcours is mogelijk voor jonge organisten, geboren na 15 juni 1977. De inschrijving is geopend t/m 15 februari 2013 via een inschrijfformulier op de website. Hier is ook de repertoirelijst te vinden.
De jury die de kandidaten zal beoordelen wordt gevormd door Jörg-Andreas Bötticher (Zwitserland), Pieter van Dijk (NL), Arvid Gast (Duitsland), Joris Verdin (België) en Daniel Zaretsky (Rusland).

Inschrijven Orgelacademie
Inschrijven voor de Orgelacademie is mogelijk als actieve of niet-actieve deelnemer, dit kan t/m 1mei 2013 via een inschrijfformulier op de website. Bekijk ook de repertoire lijst
Tijdens de Orgelcademie werk je onder leiding van internationale specialisten aan repertoire dat speciaal is afgestemd op de karakteristieken van de lesorgels: Van Covelens-orgel (1511) & Van Hagerbeer/Schnitger-orgel (1646/1725) in Grote Kerk Alkmaar, Müller-orgels in Lutherse Kerk (1755) en Kapelkerk (1762) in Alkmaar en Grote Kerk in Beverwijk (1756). Een unieke kans om kennis en ervaring op te doen op deze topinstrumenten!

Openingsweekend
Naast Bach’s fenomenale orgel oeuvre is er in het openingsweekend aandacht voor Bach’s kamermuziek in een speciaal concert door het Ensemble Schönbrunn en tijdens het openingsconcert zullen een aantal Cantates klinken, uitgevoerd door het Sweelinck Barokorkest bestaande uit jonge vakstudenten van het Conservatorium van Amsterdam.

Muzikale midweek
Naast het orgelconcours is er het traditionele jeugdconcert, een muziekavond voor en door de jeugd met muziek, dans en theater door Artiance Centrum voor de kunsten en het Regionaal Jeugd Orkest. Artiance dansstudio Flex verzorgt een bijzondere dansvoorstelling op 4-handige orgel muziek uit de Eerste Orkestsuite van Bach.

Slotconcert
Tijdens het slotconcert presenteert de internationale jury de grote orgelwerken uit Bach’s derde deel van de Clavierübung (1739), tezamen ook wel de ‘Grote orgelmis’ genaamd, in afwisseling met de koralen door het Amsterdams Vocaal Ensemble Duodektet. Lees het allemaal op www.alkmaarorgelstad.nl

1 comment for “Orgelfestival Holland juni 2013 ‘BACH UNLIMITED’

Comments are closed.