Orgels in de vergetelheid

Zwarte Kerkje Zuidschermer

Dit pareltje uit het NH’se orgellandschap (Zwarte Kerkje in Zuidschermer) nodigt (amateur)organisten uit om tot klinken te worden gebracht,
Dankzij de inzet van organisten en vrijwilligers blijven veel fraaie orgels in de belangstelling staan.
Echter, er zijn ook nogal wat instrumenten, die verweesd in de vergetelheid raken of dreigen te raken. Nogal eens moet een beheerstichting proberen met allerhande activiteiten het financiële hoofd boven water te houden. Bij hen ontbreekt (voldoen)de kennis over het orgel en het instrument wordt niet meer gebruikt.
(Amateur)organisten kunnen op gezette tijden het orgel tot klinken brengen in een meer informele sfeer, bijvoorbeeld ter opluistering van een periodiek feest in het dorp, bij officiële gebeurtenissen of op monumentendag.
Wij, de Stichting Orgelnetwerk Noord Holland, zijn voornemens op onze website ruimte te maken voor de matching van (amateur)-organisten met locaties met orgels waarop niet meer wordt gespeeld.
Deze oproep geldt zowel de organisaties, die een kerk beheren met zo’n orgel als voor (amateur)organisten. Meldt u aan. Dat kan eenvoudig met een berichtje met onze contactpagina.