Een wandeling door de kerk.
Bij binnenkomst is rechts de deur naar de koorzolder. Op de koorzolder was vroeger het voormalige orgel geplaatst. De koorzolder wordt tegenwoordig gebruikt voor tentoonstellingen, thans een tentoonstelling over Maria.
In het portaal is links de ingang naar de Mariakapel die dagelijks open is. Vroeger was dit de doopkapel met prachtige glas-in-lood ramen.
In de toren boven het portaal huizen de klokken. Een van de oudste klokken van Nederland is hier gehuisvest. De 5 klokken hebben allen een eigen naam en toon;
Christoforus (14e eeuw afkomstig Weiwerd, onbekende gieter) toon F, 122 cm en 1170 kg
Maria (1478 afkomstig Eppenhuizer (Groningen), gieter Herman) toon B, 79 cm en 320 kg
Petrus (1958, afkomstig Petrus & Paulus Haarlem, gieter Petit & Fritsen Aarle-Rixtel) toon A, 91,5 cm en 507 kg
Paulus (1958, afkomstig Petrus & Paulus Haarlem, gieter Petit & Fritsen Aarle-Rixtel) toon C, 76,4 cm en 295 kg
Maria (1958, afkomstig Petrus & Paulus Haarlem, gieter Petit & Fritsen Aarle-Rixtel) toon D, 68,4 cm en 213 kg
Wanneer de klokken samen klinken hebben de samentonen een betekenis;
Feestdagen F-A-C-D, Zondag F-A-C, Vasten zondag C, Aanbidding A-C-D, Apostelfeest A-C, Mariafeest D, Uitvaart / 4 Mei F
Wanneer de kerk wordt betreden vanuit het Portaal is meteen het Altaar te zien. Het Altaar is in 1901 geschonken door Cornelis Nicolaas Vlaming heeft een gotische eikenhouten opbouw naar ontwerp van F. Mengelberg. Aan de voorkant zijn drie voorstellingen zichtbaar uit de oude testament (vlnr. Offer van Abel (Genesis 4), Offer van Melchisedek (Genesis 14), Offer Abraham (Genesis 22). De tabernakeldeur laat een afbeelding zien van het Lam Gods op het boek der openbaring. De tabernakeldeur wordt geflankeerd met links Petrus en rechts St. Paulus.
Links op de middenbeuk staat een zeldzame preekstoel uit 1738 van beeldhouwer Willem Ignatius Kerricx (Antwerpen 1682-1745).
Op de kuip staan de afbeeldingen (vlnr) Bonifatius, de Goede Herder en Willibrordus. De rand voorzien van; leeuw (Marcus), engel (Mattheus), adelaar (Johannes) en rund (Lucas). In de trappaal is Johannes de doper zichtbaar.
Christophorus (24 juli) is de patroonheilige van de kerk. Hij leefde in Klein-Azië en is rond 250 na Chr. de marteldood gestorven. Toen men hem wilde doden, gebeurden er vele wonderbaarlijke dingen. Het beeld van Christophorus stond eerst onder de preekstoel maar tegenwoordig rechts op de middenbeuk.
In het linker transept (zijbeuk) staat het Engelse orgel met het opvallende front met beschilderde frontpijpen.
In het rechter transept is een beeltenis geplaatst van Maria en de stervende Jezus.
Verder zijn met 14 op hout geschilderde afbeeldingen aanwezig met de kruisweg door kunstschilder Martinus Christiaan Schenk (Amsterdam, 1833-1911)
Geschiedenis. De huidige kerk is niet de eerste rooms-katholieke kerk in Schagen. In 998 is er reeds een optekening van een Schagerkerk. In 1460 werd een nieuwe kerk gebouwd tijdens de reformatie ging de kerk over naar de protestanten. Deze nu protestantse kerk is in 1985 afgebrand en in de jaren erna verrees er een neo gotische kerk. De rooms-katholieken moesten uitwijken naar een schuilkerk. In 1708 kwam er zo’n kerkje aan de Hogezijde. Deze schuilkerk werd te klein en de huidige kerk werd gebouwd.
Meer informatie op de website van de kerk