Vier orgeltochten in Noord-Holland

Traditiegetrouw voeren deze zomer weer orgeltochten door Noord-Holland. Op zaterdagen voeren vier tochten langs dorpskerken met historische orgels. In elke tocht worden drie kerken bezocht en drie instrumenten bespeeld met toelichtingen over het orgel en het kerkgebouw. De kerken zijn verbonden door een landschappelijk fraaie (fiets)route.

Met de orgeltochten is er de mogelijkheid om op een aantrekkelijke manier kennis te maken met bijzondere, in de regel eeuwenoude kerkorgels die minder vaak worden bespeeld. Bovendien is er de mogelijkheid Noord-Hollandse dorpskerken te bezichtigen die normaal op zaterdagen niet open zijn.

Vermaarde organisten nemen elk een tocht voor hun rekening: Aart Bergwerff, Willem Poot en Henk Verhoef terwijl Christine Kamp en Gerrie Meijers in hun tocht beide zullen concerteren. Op elke tocht geven zij een demonstratie van de orgelregisters met verhalen over de orgelbouwers en de geschiedenis en spelen repertoire uit de bouwtijd van het orgel. Voor vele deelnemers een ideale kennismaking met  ‘de koningin onder de muziek-instrumenten’.

Aan deze muzikale verrassingstochten naar meestal onbekende en soms ook door verval bedreigde orgels is door eenieder deel te nemen zonder opgave vooraf. De tochten zijn geprogrammeerd op de zaterdagen  19 juli t/m 9 augustus, met telkens de aanvangstijd half elf. Deelname is  € 12,- p.p., incl. programma, excl. lunchkosten.

Het programma van dit jaar bevat twee tochten in Westfriesland, een in het Gooi en een Waterland. Van de dorpskerk van Oostwoud met het Van Dam-orgel uit 1874  tot het vermaarde  orgel van Garrels uit 1742 in de Nicolaaskerk (Koepelkerk) in Purmerend.

Alle verdere info op www.orgeltochten.nl