Activiteiten 2012

Archief activiteiten 2012

Naast de Sweelinck activiteiten in den lande staat in 2012 bij Orgelnetwerk Noord-Holland de 200 jaar geleden geboren componist/organist Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875) centraal.

In 2012 is het tweehonderd jaar geleden dat de componist Bastiaans werd geboren. Hij is geboren te Wilp (bij Deventer). Na een studie in Leipzig, speelde zijn muzikale leven zich grotendeels af in Amsterdam en Haarlem. Hij was achtereenvolgens organist in de Amsterdamse Zuiderkerk en in de Bavo te Haarlem .

Geplande activiteiten in 2012;

Halverwege de 19e eeuw was de herontdekking van J.S. Bach in Nederland, de eerste Bach vereniging werd opgericht. Dichters als Nicolaas Beets en Jan Jacob ten Kate schreven hun bundels. Er kwam een nieuw liedboek voor de Kerken, Bach en Mendelssohn op de concert agenda.  Bastiaans was een belangrijke drijfveer in het muzikale leven van toen.

Een symposium, zaterdag 12 mei, met lezingen over Bastiaans, het muzikale leven van deze tijd. Het symposium wordt gehouden in de Ter Coulsterkerk in Heiloo en wordt afgesloten met een uitvoering van een concertprogramma van Bastiaans. Lees meer …..

Naast Orgel- en pianowerken, kamermuziek en vocaal werk heeft Bastiaans ook koraalmuziek op zijn naam staan.

Studiedag voor (amateur) organisten, zaterdag 23 juni. Frank van Wijk en Tjeerd van er Ploeg zullen in de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude de docenten zijn waarbij de koraalmuziek van Bastiaans centraal staat. Lees meer …..

Naast zijn eigen orgelwerken had Bastiaans ook werken van Bach en Mendelssohn op de concert-agenda staan. Hij was de drijfveer achter de herontdekking van Bach in Nederland.

Concerten waar Bach, Mendelssohn en Bastiaans op het programma staan, vooraf gegaan door een korte lezing over deze samen gang, staan op de concertagenda in Monnickendam en Schagen, lees meer…..

Bastiaans concerten. Ter afsluiting van het symposium een heruitvoering van een “Bastiaans concert”. En een presentatieconcert op 26 september in Grote Kerk Alkmaar (presentatieconcert niet door Orgelnetwerk).

Verder worden diverse werken van Bastiaans uitgebracht bij MCN