Bach anders bekeken

Op 24 mei organiseerde de Stichting Orgelnet Noordholland een dag die geheel gewijd is aan de interpretatie van orgelwerken van Johann Sebastian Bach. De dag werd gehouden in de St. Nicolaaskerk in Purmerend rond het schitterende door Rudolf Garrels gebouwde orgel.

———————————————-

Wij mogen terugkijken op een zeer geslaagde themadag; “Bach anders bekeken”. Een enthousiast gezelschap verzamelde zich om 09:30 in de Nicolaaskerk waar de koffie en thee klaar stond. Onze voorzitter Gerrit Prins verwelkomde iedereen en na een korte inleiding gaf hij ook een vooruitblik naar de komende activiteiten van Orgelnetwerk in 2015

Het gebeurd niet zo vaak dat een muziekwerk drie keer achter elkaar wordt uitgevoerd door, ook nog eens, drie organisten! In het begin van de dag motiveerden de organisten hun keuze van registratie, tempo, articulatie, frasering en wat diens meer. Ook werden vragen van het publiek beantwoord. Later op de dag werd na de uitvoeringen aan het publiek gevraagd wat hun opviel aan de verschillen in uitvoeringen welke aansluitend werden uitgelegd door de organisten.

Wat mocht het publiek allemaal horen van Frank van Wijk, Tjeerd van der Ploeg, Kees van Eersel en Willem Poot (gespreksleider). In het kort BWV542 “Fantasia in g moll”, BWV590 “Pastorale derde deel (door Frank, Willem en Kees)”, BWV712 “Erbarm dich mein, o Herre Gott”, BWV622 “O Mensch, bewein dein Sünde Gross” en BWV537 “Fantasia und Fuge in c moll”. De uitleg en motivaties is te veel om op te noemen, maar het is wel vermeldenswaardig dat bij de uitleg soms aan de piano het publiek werd gewezen op een specifieke plek in de partituur. Als voorbeeld in BWV622 het akkoord, net voor de laatste maat met de vermelding adagissimo, met daarin een ces en ges dat zoveel zeggend is.

Tijdens het slotconcert door Tjeerd, Kees en Frank, waarbij wij extra publiek mochten verwelkomen, met uiteraard alleen werken van J.S. Bach (die uiteraard niet tijdens de dag waren uitgevoerd) mochten wij het orgel horen in al haar facetten.

Een bedankje aan Jeannette voor haar assistentie bij Tjeerd en een vriendelijk woord aan het publiek bij de entree. Verder ook dank voor de gastvrijheid door Garrels Stichting.

Als korte impressie een paar foto’s.

Bach 24 mei 2014

Bach 24 mei 2014

 

 

 

 

 

 

 

Bach 24 mei 2014

Bach 24 mei 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

SLOTCONCERT

Werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Fantasia in c moll BWV 562

Praeludium und Fuge in h moll BWV 544

Organist: Tjeerd van der Ploeg

Trio super ‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’ a 2 Clav. e Pedale. BWV 664

Toccata, Adagio, Fuga. BWV 564

Organist : Kees van Eersel


Partite diverse sopra “Sei gegrüßet, Jesu gütig” BWV 768

Organist: Frank van Wijk