Muziek in Kleur

3 Thema concerten met orgeltransscripties

Muziekliefhebbers komen bij elkaar om te genieten van veelsoortige muziek. Opera, klassieke muziek, lichte muziek, jazz… noem maar op. Om al die muziek te vertolken bestaat er een ongelooflijke diversiteit aan instrumenten. Vaak is er een direct verband tussen een instrument en compositie. Beide zijn dan voor elkaar gemaakt. Gitaar en gitaarmuziek. Viool en vioolmuziek etc. Spannend wordt het als er dwarsverbindingen ontstaan. Opeens zingt een koor het voor het clavecimbel geschreven werk. Een symfonie van Haydn quatre-mains op de piano. De jazz-pianist kruipt achter de speeltafel van het orgel in het Concertgebouw in Amsterdam. Dit is allemaal echt gebeurd maar het kan nog gekker!

Arrangeren
Een schat aan muziek, uit alle tijden en geschreven voor diverse instrumenten, kan worden bewerkt voor 1 instrument en wordt door 1 persoon uitgevoerd.
We hebben het hier over het orgel. Een universeel instrument! Meestal aangetroffen in kerken, maar ook in concertgebouwen en soms nog in bioscopen. Begin vorige eeuw werd zelfs een orgel gebouwd voor het luxe schip The Brittannic (zusterschip van de Titanic). Interessant is dat recente opnames van dit nog steeds functionerende orgel (nu in het museum in Seewen in Zwitserland) vooral transcripties laten horen. Bewerkingen dus, ook wel arrangementen genoemd. De dwarsverbinding dus.

Concerten
Orgelnetwerk Noord-Holland (ONNH) organiseert dit jaar drie concerten waarop orgeltranscripties centraal zullen staan. Tijdens drie concerten (met toelichting en pauze) zullen transcripties uit diverse stijlperioden centraal staan, gespeeld op drie representatieve orgels die zo karakteristiek het geluid van de drie periodes vertolken.

De Barok, (laatste bericht)
Bonifaciuskerk, Medemblik, zaterdag 29 augustus, 20.00 uur
De Renaissance en Vroegbarok,
Grote Kerk, Oosthuizen, zaterdag 19 september, 20.00 uur
De romantiek,
Christoforuskerk, Schagen, zondag 4 oktober, 15.00 uur

Willem Poot zal tijdens de concerten een toelichting geven. Vragen die aan de orde zullen komen: Wat is een transcriptie en wat niet? Waarom maakte men transcripties? Hoe maakte men transcripties? De muziek zal worden uitgevoerd door Frank van Wijk (29 augustus), Willem Poot (19 september) en Marja van der Ploeg (4 oktober)

Entree € 15,00 per concert, passe-partout 3 concerten € 35,00