De tongen komen los in Purmerend

De afgelopen periode zijn vier van de zeven tongwerkregisters van het Garrelsorgel in de Purmerender Nicolaas uitgebreid behandeld in de werkplaats van Flentrop Orgelbouw. De afgelopen week werd het orgel weer opgeleverd met de vier weer geheel geïntoneerde tongwerkregisters. Bij veel van het betreffende pijpwerk werden de bekers verlengd (‘een stuk er op gesoldeerd’). Dit alles als gevolg van ingrepen bij de overplaatsing van het Garrelsorgel in 1853 van de toen gesloopte gothische kerk naar de nieuwe (huidige) koepelkerk. Bij de grote restauratie van 2001-2003 waren deze werkzaamheden nog niet uitgevoerd, in zorgvuldige afwachting van de ervaringen daarna. Na zo’n tien jaren gebruik bleek het echter noodzakelijk ook dit pijpwerk te herstellen.

Zondag 27 april 2014, 15:30 is derhalve de eerste keer dat het Garrelsorgel na deze werkzaamheden weer ‘in concert’ kan worden beluisterd. Extra reden om te komen!

Onder de titel ‘Geen Dag zonder Bach’ wordt een volledig programma met werken van Johann Sebastian Bach door Tjeerd van der Ploeg gespeeld. En wie de laatste CDBox (2013) van het Garrelsorgel heeft beluisterd, die weet dat de combinatie “Bach – Garrelsorgel – van der Ploeg” een meer dan voortreffelijke eenheid vormt.

Het programma vermeldt onder meer de grootse partita “Sei gegrüsset, Jesu gütig”. De kenners onder u weten dat we het dan hebben over de mooiste partita (= reeks variaties) ooit voor orgel geschreven!

Garrels Orgel Purmerend

Nicolaaskerk
Kaasmarkt, Purmerend