Symposium Klinkend Erfgoed, behoud, beheer en gebruik

Vrijdag 11 september 2015

Alkmaar, Grote Kerk, 10.30 – 17.30 uur

De Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen in Nederland (VBMK) organiseert samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) op 11 september 2015 een symposium in de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar waarbij Klinkend Erfgoed centraal staat.

Klinkend Erfgoed (carillons, luidklokken, torenuurwerken en orgels) staat onder druk. Kerken worden voor andere doeleinden  gebruikt. Kosters verdwijnen. Kerken en kloosters sluiten en wat gebeurt er met de orgels, de luidklokken, de carillons? Vrijwilligers nemen de zorg van het onderhoud en het behoud over. Zij krijgen een extra taak en zijn daar dikwijls niet voor opgeleid.

Wie is niet blij verrast als bij binnenkomst in een kerk het orgel klinkt. Huwelijken en begrafenissen krijgen een accent door het luiden van de klok. Klinkend erfgoed hoort bij onze samenleving. Met orgels kan veel meer: van klassiek tot pop!

Om te voorkomen dat klinkend erfgoed geleidelijk met het sluiten en slopen van kerkgebouwen en kloosters verdwijnt uit onze steden en dorpen, wil dit symposium betrokkenen, beleidsmakers, besluitvormers en iedereen die ons klinkend erfgoed een warm hart toedraagt informeren over de urgentie en de problemen die rond dit vraagstuk spelen.

Vrijdag 11 september 2015 wordt aandacht besteed aan de grote gebruiksmogelijkheden, het vakmanschap en de schoonheid van dit klinkende erfgoed. Het programma (zie bijlage) is gevarieerd en biedt naast voordrachten, muzikale intermezzo’s, een stadswandeling door historisch Alkmaar met bezoeken aan locaties met klinkende voorbeelden. Ter afsluiting een netwerkborrel en avondconcert.

www.vbmk.nl

www.rce.nl

www.erm.nl

www.klinkenderfgoed.nl

bijlage Uitnodiging Klinkend erfgoed (herinnering) (1)