Waterlands Orgelfestijn in Grote Kerk Edam

Het ‘Waterlands Orgelfestijn’ is een jaarlijks terugkerend evenement van de Stichting Orgelkring Waterland. Met vijf woensdagavondconcerten op historische orgels wil de stichting de orgelcultuur in de regio Waterland onder de aandacht van een zo groot mogelijk publiek brengen.
Organist Frank van Wijk zal het slotconcert op 7 augustus om 20:00 uur verzorgen op het, 350 jaar geleden gebouwde, Smit-orgel van de Grote Kerk in Edam met als thema “Hollandse Orgelmuziek uit de 18e eeuw”. In de 18e eeuw waren orgelbespelingen in de Hollandse steden populair. Bijna dagelijks bespeelden de stadsorganisten de orgels. Ze lieten zichzelf en het orgel van hun beste kant zien ‘tot recreatie en verlustinge van de burgerye’ die overdag in groten getale rondwandelde in de kerkgebouwen.
Frank van Wijk is actief als docent (orgel, clavecimbel en clavichord), kerkmusicus (organist van de Ruïnekerk te Bergen NH), beheerder van het Müller-orgel (1762) van de Kapelkerk te Alkmaar) en uitvoerend musicus met een uitgebreide concertpraktijk. Verder is hij nauw betrokken bij de orgelactiviteiten in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en Orgelfestival Holland. Met de Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk vormt hij een orgelduo. Hij maakte verschillende CD-opnames en publiceert regelmatig artikelen. In 2012 verscheen bij uitgeverij Donemus een 32-delige uitgave van de verzamelde werken van de Nederlandse componist, organist en Bachpionier Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875), waarvoor hij de uitgave van de orgelwerken verzorgde.
Het concert begint om 20.00 uur. Toegang: volwassenen  8,00 euro, 65+ 7,00 euro en donateurs 6,00 euro en kinderen (onder begeleiding) tot 12 jaar gratis. Meer informatie op www.orgelkringwaterland.nl

1 comment for “Waterlands Orgelfestijn in Grote Kerk Edam

Comments are closed.