Ambitieuze renovatie Pels-orgel Alkmaarse Sint Laurentiuskerk

ALKMAAR – Het beroemde Pels-orgel in de Sint Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord in Alkmaar is dringend toe aan restauratie. Ook willen het kerkbestuur en de Stichting de Alkmaarse Cuyperskerk het orgel terugplaatsen naar zijn oorspronkelijke plek in de kerk. Het omvangrijke plan moet ervoor zorgen dat de kerk en het orgel voor de komende generaties behouden blijven.

Het bijna 65 jaar oude orgel bevindt zich in een zodanige staat, dat hoewel het nog wel bespeelbaar is, een restauratie noodzakelijk is. Daarnaast is het orgel sterk vervuild, wat mede veroorzaakt is door de huidige plaats van het orgel. In de jaren zeventig is het instrument verplaatst naar de noorder transept van de kerk. Hij hoort echter op het koorbalkon boven de hoofdingang. Daar kom het orgel visueel beter tot zijn recht, net als de klanken. Bovendien worden dan de monumentale muurschilderingen van Alexander Kläsener (1826-1912) over de oorsprong van de bedevaarten naar Alkmaar, het Bloedwonder, in het noorder transept en op het doopvont weer in vol ornaat zichtbaar.

 Waarom is het behoud van dit orgel zo belangrijk?

Het Pels-orgel is gebouwd in 1950 door de orgelbouwer Pels en Zn. Het is een zeer waardevolle herinnering aan de jaren waarin het Alkmaarse bedrijf een van de grootste orgelbouwers in Europa was. Het Pels-orgel is ‘zeer degelijk gebouwd’, volgens een beschrijving van dr. A.A.M.J. van Eck, landelijk gezaghebbend adviseur van de Katholieke Klokken- en Orgelraad. Mogelijk is de kwaliteit van dit orgel zoveel beter dan vergelijkbare orgels uit die periode, omdat het door Pels dichtbij huis kon worden gebruikt als referentie voor het werven van klanten.

 Alkmaar is een beroemde orgelstad

Niet ten onrechte is Alkmaar in binnen- en buitenland beroemd vanwege zijn orgels. Alkmaar is een echte orgelstad. Het hele jaar door zijn er in de stad concerten en concoursen waarbij vaak internationale organisten spelen. Ook worden er regelmatig cd-opnames gemaakt, omdat de klanken hier het beste tot hun recht komen.

 Ook de kerk zelf is van historisch belang

De Sint Laurentiuskerk is één van de vroegste werken in Noord-Holland van de beroemde architect Pierre Cuypers. Zijn naam wordt vaak in een adem genoemd met het Rijksmuseum, Amsterdam Centraal Station en Kasteel de Haar. De Sint Laurentiuskerk neemt een belangrijke plaats in het oeuvre van Cuypers. Dit was zijn eerste opdracht in het westen van het land en betekende zijn landelijke doorbraak. Zowel het exterieur als het interieur staan op de lijst van rijksmonumenten.

 Wordt het Pels-orgel een Rijksmonument?

Gezien de leeftijd van het Pels-orgel is de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed voornemens om het orgel de status van ‘rijksmonumentaal orgel’ te verlenen. Voorwaarde is echter dat het is teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plaats.

Campagne ‘Adopteer een pijp’

Voor de restauratie van het Pels-orgel en de terugplaatsing naar zijn oorspronkelijke plaats op de koorbalkon is een bedrag van tenminste € 130.000,– begroot. Om dit bedrag bijeen te brengen start op 17 september de campagne ‘Adopteer een pijp’. Voor een klein bedrag kunnen donateurs adoptieouder worden van een aantal centimeters pijp of hele orgelpijpen en andere onderdelen adopteren. De actie kan rekenen op de steun van prominente vertegenwoordigers uit het openbaar bestuur en het Alkmaarse bedrijfsleven. Doneren kan via de website www.alkmaarsecuyperskerk.nl. Hier is ook alle informatie over de restauratie van het orgel en de actie te vinden.