Ayumi Kitamura wint Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar

ALKMAAR – Het Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar is gewonnen door de Japanse Ayumi Kitamura. Zij ontving uit handen van de heer Jos van Veldhoven de Schnitgerprijs, ter waarde van € 5.000,-. Ook kreeg zij uit handen van de voorzitter van het Schnitgerbestuur, de heer Steenhoek, de publieksprijs. (een bedrag van € 390,- bijeen gebracht door het aanwezige publiek) De Nederlander Gerben Budding ontving de tweede prijs, de Flentrop-prijs ter waarde van € 2.500,-. Heyewon Woo uit Z- Korea, de derde finalist, kreeg een geldbedrag van € 1.000,-.

Schnitger Orgelconcours Alkmaar

Schnitger Orgelconcours Alkmaar

De finalisten moesten op het grote Van Hagerbeer/Schnitgerorgel een keuze maken uit een aantal Bach werken waaronder een vrij-orgelwerk, twee delen uit een trio sonate en een langzame koraal bewerking. Ayumi overtuigde met Praeludium en Fuga in h- moll en het Andante en Allegro uit de 4e trio Sonate van J.S. Bach. Voor alle organisten gold dat er op hoog niveau gemusiceerd werd.
De jury bestond uit de organisten Daniel Zaretsky (Rusland), Joris Verdin ( België), Arvid Gast (Duitsland), Jörg-Andreas Bötticher (Zwitserland) en Pieter van Dijk (Nederland).
Ayumi Kitamura (Japan) studeerde compositieleer, orchestratie en theorie aan de Osaka Kyoiku University en behaalde een bachelor en een master diploma in compositieleer. Vanaf 2007 studeerde ze orgel aan de Musikhochschule in Lübeck bij A.Gast en M.Radulescu, en basso continuo bij Michel Fürst. Vervolgens studeerde ze aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg bij Pieter van Dijk en Wofgang Zerer en behaalde haar masterdiploma orgel. Tegenwoordig vervolgt ze haar studie in Hamburg. Ze behaalde o.a. de tweede prijs in het10e Internationale Orgelconcours Marcello Garanti in 2009.

Op zaterdag 29 juni vindt het slotconcert plaats, dan zal een orgelconcert anno 1739
Bach’s Dritter Theil der Clavier-Übung uitgevoerd worden door Frank van Wijk, Daniel Zaretsky, Jörg-Andreas Bötticher, Arvid Gast, Pieter van Dijk m.m.v. het Amsterdams Vocaal Ensemble Duodektet olv. Christiaan Winter.
Grote Sint Laurenskerk, Koorstraat 2, 1811 GP. Aanvang 20.00 uur toegang: € 22,50/20,-*

Zie voor meer informatie: www.alkmaarorgelstad.nl

1 comment for “Ayumi Kitamura wint Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar

Comments are closed.