Eerste complete uitgave van het Camphuysen Handschrift

ECHO

Alkmaar, een ECHO-orgelstad, levert de eerste bijdrage aan een serie getiteld ´ECHO Collection of Historical Organ Music’. Iedere ECHO-orgelstad (European Cities of Historical Organs, waarvan Alkmaar sinds de oprichting in 1997 lid is) levert een bijdrage aan de serie van 10 delen.

De eerste complete uitgave van het Camphuysen Handschrift (uit de bibliotheek van de Universiteit van Utrecht), dat Nederlandse klaviermuziek uit de 17e eeuw bevat. De uitgave, een combinatie van facsimile en transcriptie, is verzorgd door Pieter van Dijk en Frank van Wijk. Het handschrift is vooral beroemd vanwege de prachtige variaties over Daphne, maar het bevat nog veel meer, zoals lied- en psalmbewerkingen. Verbazend is dat 30 van de 36 stukken uit het handschrift nog niet eerder waren uitgegeven!

De andere uitgave betreft het Brusselse handschrift dat de complete werken van Abraham van den Kerckhoven bevat. Hiervoor tekende Jean

ECHOM nr.2

Ferrard (Brussel) die tevens eindredacteur van de serie is.

 

Onderstaand het prospectus van ECHO. Bij intekening heeft de uitgave een gereduceerd tarief.

ECHOM (ECHO Collection of Historical Organ Music) is het meest recente project van ECHO (European Cities of Historical Organs): een uitgave reeks met orgelmuziek verzorgd door de verschillende steden die lid zijn van ECHO. De tien delen (twee per jaar verschijnend tussen 2018 en 2022, general editor: Jean Ferrard) bevatten complete ongepubliceerde of niet meer verkrijgbare handschriften of drukken.
De musicologische waarde van de reeks is gebaseerd op gedetailleerde historische informatie, een uitvoerig kritisch commentaar en een verantwoord en veeleisend redactioneel beleid. ECHOM volgt daarmee de hoge standaard van de orgeledities van uitgeverij Ut Orpheus, Bologna.

Op zaterdag 3 februari 2018, om 20:00 uur, Temple du Musée, Brussel, zullen tijdens een concert op orgel, clavecimbel en virginaal door de negen artistiek leiders van ECHO de eerste twee delen van de serie gepresenteerd worden. Zij zullen muziek laten horen uit deze én de volgende delen van de reeks: Coelho Flores de Música, 1620, Costanzo Antegnati, L’Antegnata, 1608, Johann Samuel Beyer, Musikalische Vorrath, 1716-1719, Livre d’orgue de Toulouse, ca.1800, Georg Friedrich Kauffmann, Harmonische Seelenlust, 1733 en het Stamser Orgelbuch, ca.1700.

ECHOM nr.1

ECHOM 1: Ms II 3326 mus. uit de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. Werken van Abraham Van den Kerckhoven en andere componisten, uitgegeven door Jean Ferrard. XXII + 401 pagina’s in twee delen.
Prijs na 15 januari 2018: 149,00 €
Bij voorintekening tot 15 januari 2018: € 120,00

ECHOM 2: Het Camphuysen Manuscript uit de Bibliotheek van de Universiteit van Utrecht, uitgegeven door Pieter van Dijk en Frank van Wijk. VIII + 97 pagina’s.
Prijs na 15 januari 2018: € 61,95.
Bij voorintekening tot 15 januari 2018: € 50,00

Op www.lemagazinedel.org kunt u online intekenen en bestellen