Ingebruikname Doe-orgel Alkmaar

Doe-orgel

Vandaag werd het ‘Doe-orgel’ van de Vrienden van het Orgel officieel gepresenteerd. In Orgelzaal Booy was een afvaardiging aanwezig van Noord-Hollandse orgel comités en een jeugdige orgelbouwerster (middenbouw basisschool). Het ‘Doe-orgel’ is namelijk een orgel dat kinderen in elkaar kunnen zetten. En als ze dat goed doen, kunnen ze er zelfs nog op spelen. Het is een prachtig middel om kinderen spelenderwijs te leren hoe een orgel werkt. Belangrijk in een tijd waarin weinig kinderen nog kennis maken met het orgel.

Na de opening, waarin de sponsoren; het Lydia Vroegindeweijfonds, de gemeente Alkmaar en het Alkmaarse Victoriefonds hartelijk werden bedankt voor hun financiële steun tot aanschaf van dit instrument, eerst muziek. Niet op het ‘Doe-orgel’, dat lag nog in onderdelen verspreidt, maar op het orgel van de Orgelzaal. Bij de eerste klanken van het bekendste orgelwerk der orgelwerken, was het wel even schrikken voor onze jonge orgelbouwster, best wel een beetje eng. Maar na een paar maten heel andere klanken, tot aan de bekende tulpen. Adri Steenhoek liet vele klanken van het orgel horen.

Martin De Boer heette iedereen welkom en na een korte geschiedenis van de Orgelzaal werd het bouwen geslagen. De orgelbouwster ging voortvarend aan de slag. Als snel werd ze enthousiast geassisteerd door mensen uit het publiek welke zij instrueerde wat te doen. Eenmaal opgebouwd was er snel een calcant gevonden, het werd wel geen orgeltrappen, maar handmatig werd er lucht geblazen. Verbazend hoeveel draagkracht het kleine instrument heeft.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Met de open opstelling en doorzichtige windlade is de werking van het orgel zeer goed te zien. Diversen uit het publiek bespeelden het orgel even of deden dienst als ‘orgeltrapper’. En onder de bespelers niet de eerste de beste; organisten Peter Ouwerkerk en Jeroen Koopman kunnen op hun c.v. zetten het Alkmaarse ‘Doe-orgel’ te hebben ingespeeld!

Tijdens het dankwoord van Gerrit Prins ontving onze orgelbouwster een diploma ‘orgelbouwer’ en kreeg iedereen de nodige informatie over toekomstig gebruik van het ‘Doe-orgel’. Aansluitend was er een gezellig en informeel koffie drinken en werd er gesproken over inzet van het ‘Doe-orgel’ tijdens een groots meerdaags orgelevenement?

Meer informatie over het ‘Doe-orgel’ op de website van Vrienden van het Orgel.