Internationaal Orgelfestival Haarlem 2014

Vijftig festivals en nog steeds grensverleggend

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem vindt plaats van 12 tot en met 26 juli 2014, voor de 50e keer sinds de oprichting in 1951. Het is daarmee één van de oudste orgelfestivals ter wereld. Het jubileumprogramma belooft een waar feest te worden van orgelimprovisatie, afgewisseld met een bloemlezing uit vier eeuwen orgelmuziek, gedoceerd en uitgevoerd door internationaal gerenommeerde organisten.

’s Werelds beste organisten die het wereldberoemde Müllerorgel bespelen: dat zijn de succesvolle ingrediënten van het Internationaal Orgelfestival Haarlem. Het festival dat begon in 1951 met een improvisatie-concours – concertante improvisatie op thema’s die in de meeste gevallen in opdracht van het Festival door hedendaagse componisten werden geschreven – werd al snel een eldorado voor organisten en deze faam leeft voort tot op de dag van vandaag.

Een keur aan beroemdheden uit de hele wereld zal neerstrijken in Haarlem om concerten, lezingen en masterclasses te geven aan de studenten van de befaamde ZomerAcademie. Het jubileumconcert op 15 juli wordt verzorgd door twee vooraanstaande internationale solisten: Ton Koopman en Olivier Latry (Notre-Dame, Parijs). Zij spelen een programma met werken van Bach tot Messiaens L’Ascension. Het festival verwelkomt ook de Japanse Bach-specialist Masaaki Suzuki en de Italiaanse organist, componist en muziekpedagoog Luigi Ferdinando Tagliavini. Het slotconcert wordt verzorgd door de Duitse specialist op het gebied van hedendaagse muziek, Bernard Haas, met onder andere de wereldpremière van de opdrachtcompositie These livid flames van de Franse componist Hugues Dufourt. Een overzicht van de belangrijkste concerten staat op www.orgelfestivalhaarlem.nl

Het Internationaal ImprovisatieConcours en de ZomerAcademie voor Organisten vormen de pijlers van het tweejaarlijkse Orgelfestival dat zich grotendeels afspeelt rond het 18e-eeuwse Christian Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk en het 19e-eeuwse Cavaillé-Coll-orgel van de Philharmonie Haarlem.
Voor de 50e editie van het ImprovisatieConcours – van 14 tot en met 18 juli – worden de thema’s geschreven door componist Louis Andriessen, de Weense organist en drievoudig Haarlem-winnaar Hans Haselböck, geluid- en videokunstenaar Marcel Wierckx en componist Roderik de Man. Van de 22 aanmeldingen vanuit diverse werelddelen worden acht deelnemers geselecteerd die met elkaar de muzikale improvisatiestrijd zullen aangaan. De deelnemers worden beoordeeld door een vijfkoppige internationale vakjury. Het publiek mag zijn winnaar van ‘Haarlem’ kiezen door het toekennen van de publieksprijs.

De Haarlemse ZomerAcademie bevat een uitgebreid masterclass-programma over improvisatie en vier eeuwen orgelrepertoire; in nog geen anderhalve maand tijd hebben reeds 72 cursisten uit 27 landen zich aangemeld. Ook voor het YoungComposers-project en de YoungTalent-masterclass (vanaf 13 jaar) zijn aanmeldingen uit alle windstreken ontvangen.

Voor muziekliefhebbers die de reuring van het Orgelfestival Haarlem, met orgelconcerten, lezingen en excursies (Leiden, Alkmaar en Utrecht) en een aantal openbare masterclasses, van dichtbij willen meemaken, zijn er gevarieerde meerdaagse programma’s samengesteld met een keuze uit verschillende soorten activiteiten en hotelaccommodaties.