Nieuwjaarsconcert St. Christoforuskerk

noic_ohOp zondagmiddag 10 januari, 15.30 uur, geeft Tjeerd van der Ploeg het traditionele Nieuwjaarsorgelconcert in de Schager Christoforuskerk. Op het programma staan werken van Josef Rheinberger en Max Reger.

In 2016 is het 100 jaar geleden dat de Duitse componist Max Reger (1873-1916) overleed en daarom zal er tijdens concerten in de Christoforuskerk en ook tijdens de kerkelijke vieringen geregeld muziek van hem worden uitgevoerd. Stilistisch kan Max Reger worden beschouwd als de voortzetter van Felix Mendelssohn-Bartholdy en Josef Rheinberger.

De grootste inspiratie ontleende Reger echter aan Johann Sebastiaan Bach die hij beschouwde als ’Anfang und Ende aller Musik’. Reger heeft tijdens zijn relatief korte leven ongelofelijk veel gecomponeerd, niet alleen voor orgel, maar ook voor piano, koor en orkest… Hij schreef zó veel noten dat de uitgever verzuchtte dat zijn muziek beter op zwart papier kon worden gedrukt! Het romantische Nicholson-orgel is zeer geschikt voor deze muziek.

De zondagmiddagconcerten (steeds 15.30 en vrije toegang) het komend voorjaar zijn op 7 februari, 6 maart, 3 april en 8 mei. Op 3 april geen Reger maar Gregoriaans in afwisseling met orgelmuziek. Voor informatie over de programma’s: www.nicholsonschagen.nl