Noord-Hollandse Orgelconcerten

2020

2020 is een bijzonder jaar. Pandemie, lockdown, sociale onthouding en anderhalve meter. Veel orgelconcerten en -activiteiten zijn dit jaar afgelast, de jaarlijkse Noord-Hollandse orgelfolder is niet verschenen, online orgelconcerten deden intrede en later in het seizoen aangepaste publieke concerten. Wij hopen dat iedereen gezond heeft mogen blijven.

Online orgelconcerten

Smit-orgel Edam

Toen Nederland eerder dit jaar op slot zat deden online YouTube orgelconcerten hun intrede. Naast het luisteren gaf het kijken vaak ook een kijk op de werkplek van de organist. De uitzendingen werden vaak aangevuld met sfeerbeelden. Intens genieten met een hoofdtelefoon achter de PC of met het grote beeld van de televisie dan wel het geluid via de hifi-installatie welk de woonkamer omtoverde tot een plek waar wij even de situatie mochten vergeten waarin Nederland zich toen bevond. We mochten meekijken in de Amsterdamse Westerkerk, de Kathedrale Basiliek St. Bavo. De Grote Kerken van Edam, Naarden en Oosthuizen. De Alkmaarse vrienden van het orgel toonden diverse orgels in de gemeente Almaar. De Hervormde kerk in Venhuizen en Orgelzaal Booy. De Haarlemse Bavo en St. Josephkerk. Theater De Vest in Alkmaar publiceerde twee korte delen met “De Geheimen van de orgels van de Grote Kerk Alkmaar”, deel 1 het Van Covelens orgel en deel 2 Het Grote Orgel.

Ongetwijfeld doen wij andere initiatieven te kort en wij nodigen jullie dan van harte uit om Noord-Hollandse orgelactiviteiten te benoemen op onze Facebook pagina.

Agenda

Garrels-orgel

Graag brengen wij komende Noord-Hollandse orgelconcerten onder de aandacht. Concerten op het wereldberoemde Müller-orgel in de Bavo. Rond een ander wereldberoemde orgel wordt de punt op de i gezet van de gratis concertserie “Rondom Bach” in de Grote Kerk Alkmaar, binnenkort staat alles vermeld in hun agenda. Het fameuze Nicholson-orgel in de Schager Christoforuskerk met een kathedrale akoestiek waar diverse concerten zijn geprogrammeerd waarvan de eerste een geheel USA programma. Geen “dag zonder Bach” in Purmerend met het befaamde Garrels-orgel. In Venhuizen gaan ze zelfs internationaal, de hervormde kerk heeft een prachtige akoestiek en de dispositie van het fraaie Pels-orgel is goed doordacht en veelzijdig met zijn koppelingen en 2 zwelkasten. De Kooger Kerk in Zuidscharwoude herbergt een prachtig Van Dam-orgel en het Flaes & Brünjes orgel in de Grote Kerk in Westzaan zullen diverse malen concertant te horen zijn.

 

Zondag 27 september

15:30 Purmerend, Nicolaaskerk, Frank van Wijk (Bach)

Dinsdag 29 september

20:15 Haarlem, Grote of St. Bavo, Pieter van Dijk, Victor Baena

Vrijdag 2 oktober

13:15 Haarlem, Grote of St. Bavo, Leendert Verduin (lunchconcert)

20:00 Westzaan, Grote Kerk, Harm Hoeve

Zaterdag, 3 oktober

15:00 Amsterdam, Westerkerk, Jos van der Kooij (Afscheidsconcert)

Zondag, 4 oktober

15:30 Schagen, St. Christoforuskerk, Tjeerd van der Ploeg (USA programma)

Dinsdag 6 oktober

20:15 Haarlem, Grote of St. Bavo, Anton Pauw & Jos van der Kooy

Dinsdag 6 oktober

20:15 Haarlem, Philharmonie, Evan Bogerd

Vrijdag 9 oktober

13:15 Haarlem, Grote of St. Bavo, Daniel Seeger (lunchconcert)

20:00 Venhuizen, Herv. Kerk, André van Vliet

Vrijdag 16 oktober

13:15 Haarlem, Grote of St. Bavo, Midori Oshima (lunchconcert)

Zondag, 25 oktober

15:30 Schagen, St. Christoforuskerk, Marja van der Ploeg

20:00 Zuidscharwoude, Kooger Kerk, Dirk Out

Zondag, 1 november

20:00 Venhuizen, Herv. Kerk, Francesca Ajossa (Italië)

Vrijdag, 13 november

20:00 Westzaan, Grote Kerk, Wybe Kooijmans (verzoekprogramma)

Zondag, 15 november

15:30 Schagen, St. Christoforuskerk, Tjeerd van der Ploeg (Vierne/ Tournemire)

Zaterdag, 28 november

16:30 Alkmaar, Grote Kerk, Pieter van Dijk-orgel & oude muziekensemble olv Galit Zadok

“De Italiaanse Bach“

Vrijdag 4 december

20:00 Westzaan, Grote Kerk, André van Vliet

Maandag 21 december

20:00 Westzaan, Grote Kerk, Jaap Zwart (kerstconcert)

Zondag, 10 januari 2021

15:30 Schagen, St. Christoforuskerk, Tjeerd van der Ploeg (Nieuwjaarsconcert)

Zondag 17 januari 2021

15:30 Venhuizen, Herv. Kerk, Aarnoud de Groen (Nieuwjaarsconcert)

Zaterdag, 6 maart 2021

16:30 Alkmaar, Grote Kerk, studenten van het Conservatorium van Amsterdam voeren vocale en instrumentale werken uit van JP Sweelinck. Studenten uit de orgelklas bespelen het Van Covelens-orgel “400 jaar de Orpheus van Amsterdam”

 

Wij adviseren u om bij de organiserende comités te controleren betreffende de actuele situatie, entreeprijs, eventueel reserveren en coronamaatregelen.

Deze agenda is met de grootste zorg samengesteld door Orgelnetwerk Noord-Holland. Stichting Orgelnetwerk Noord-Holland is niet verantwoordelijk voor de inhoud en juistheid van de geplaatste vermeldingen. Controleer voor aanvang bij de betreffende organisatie.