Orgel “De Swaen” van Edam in restauratie

Edam, De Swaen. Vorig jaar berichten wij over de plannen voor restauratie van het orgel in “De Swaen” in Edam. Het 212 jaar oude orgel van Gideon Thomas Bätz was in 1943 voor het laatst in restauratie geweest en in 1899 was de blaasbalg vervangen door Jurriaans.

Op 4 november jongstleden is het huidige klankbeeld vastgelegd door Peter Hengstman en de organist van de kerk Frans Koning. Dat nodigt meteen uit voor een herhaling na de restauratie. Door diverse bas/discant delingen zo ook het manuaalkoppel is er een verrassend divers klankbeeld mogelijk. Overigens is de Fama van manuaal 2 uit 1770 en afkomstig uit een instrument van Frederici.

Deze slideshow vereist JavaScript.

(foto N. Vriend)

Vorige week donderdag 16 december en vrijdag 17 december was het dan zover. Het orgel is gedemonteerd en naar de orgelwerkplaats van Van Rossum in Wijk en Aalburg gebracht. Op de opengevallen plek in de balustrade van het oksaal staat nu tijdelijk een kistorgel gebouwd door beide organisten van de kerk. De restauratie vindt plaats onder advies van Henk Verhoef.

Nu is het, na verwachting, een half jaar wachten tot het orgel wordt teruggeplaatst. Dan is te horen hoe het orgel geklonken heeft bij oplevering in 1809. De kas is dan aangepakt, de windvoorziening gereconstrueerd naar 1809 (de huidige winddruk is hoger), klaviatuur en mechaniek vernieuwd en het pijpwerk gerestaureerd.