Orgelestafette Noord-Holland

Ter Coulsterkerk

Onze jaarlijkse orgelestafette is afgelopen. Drie Pelsorgels in Heiloo en Alkmaar. Een hartelijk bedank voor de warme ontvangst in de kerken. En een dank aan de gastheer bij het orgel in de Cultuurkoepel Henk Gemser, die deze dagen nachtdienst heeft op zijn werk! Bij de Ter Coulsterkerk mocht ik ’s ochtends de deelnemers ontvangen, ’s middags nam Gerrit Prins het over. ’s Middags mocht ik de deelnemers in de St. Laurentiuskerk begeleiden. In de ochtend was Bart, de plaatselijke organist, de gastheer.

Veel mooie muziek gehoord. Bach, Vierne, Guilmant, Boelmann, Asma, Frank, Zwart en meer. Het orgel in de Ter Coulsterkerk is evenwichtig geïntoneerd met een mooie barokklank. Het orgel in de St. Laurentius is weer een heel ander concept. Nu geen beschrijving van de orgels, maar die Prestant van het Positief in Alkmaar, oei oei, wat een mooi register. Enkelen vroegen wat is er eigenlijk geregistreerd, alleen de Prestant. Van lichte registraties tot het volle werk, met de octaaf- en superkoppels voor de nodige grandeur. In de Cultuurkoepel ben ik niet geweest, de deelnemers gaven aan te hebben genoten van het orgel.

Zelf ook nog even achter het klavier in Alkmaar, o.a. met de Prestant van het Positief met het eenvoudige, maar o zo mooie ‘Vater Unser’ van Johann Krieger. Deze Prestant ook uitkomend bij Reger’s ‘Straf mich nicht in deinem Zorn’ begeleid door de Bourdon 8 met octaafkoppel (als een nep16”) en een achtvoet van het zwel voor de dynamiek.

St Laurentiuskerk

St Laurentiuskerk

Ik kijk terug op een geslaagde dag met deelnemers die met veel plezier aan de estafette hebben deelgenomen.

In de St. Laurentiuskerk is het orgel 26 juni concertant te beluisteren. Ilze Reine & Aigars Reinis, zie de website van het orgel voor meer informatie. 16 juni een concert in de Cultuurkoepel met Erik-Jan Erardus, zie de cultuuragenda.

 

() Peter Hengstman