Studie- contactdag ‘Orgel en harmonium’

Op zaterdag 28 september 2013 organiseert de NSGV Haarlem-Amsterdam een studie- contactmiddag voor amateur-organisten en harmoniumbespelers. Deze dag zal plaatsvinden in de St. Augustinuskerk aan de Postjesweg 123, 1057 DZ te Amsterdam.

In de negentiende eeuw is er veel eenvoudige, maar kwalitatief goede muziek geschreven voor het harmonium. Juist voor amateur-organisten kan dit repertoire een uitkomst zijn omdat deze muziek, in tegenstelling tot de grote orgelwerken uit de Romantiek, relatief eenvoudig uit te voeren is.

Tijdens de studiemiddag hebben de deelnemers een Frans drukwindharmonium van Alexandre Debain uit 1860 en een Cavaillé-Coll orgel uit 1881 tot hun beschikking. Per deelnemer is er vijftien minuten gelegenheid om beide instrumenten te bespelen en het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk om hetzelfde werk op beide instrumenten uit te proberen. De docenten Erik-Jan Eradus, Mark Heerink en Susanna Veerman zullen de deelnemers hierbij adviezen geven over interpretatie, registratie en instrumentgebruik.

Centraal staan de bundels Heures Mystiques van Leon Boëllmann en L’Organiste van César Franck, maar het is ook mogelijk om andere werken voor te bereiden. Verder zal er diverse bladmuziek voor orgel en harmonium ter inzage aanwezig zijn.

De dag begint om 13.30 uur met een inleiding door de drie docenten en een demonstratie van het orgel en harmonium. Er is ruimte voor tien actieve deelnemers en de inschrijving is in volgorde van aanmelden. Ook is het mogelijk om als toehoorder de dag bij te wonen. De kosten voor actieve deelname zijn 25,00 euro en toehoorders betalen 10,00 euro.

Voor meer informatie en opgave kunt u contact opnemen met Mark Heerink,
regionaal medewerker kerkmuziek NSGV Haarlem-Amsterdam

E: m.heerink(@)planet.nl (verwijder de () )
T: 06-23400843
W: www.nsgvhaarlem.nl