Vox

Op het menu kunnen we nu lezen ‘Vox’. Nu denken de meesten in orgelwereld bij het horen van ‘Vox’ direct aan ‘Vox Humana’. Een stem die prachtig soleert of als deel van het Hollandsche trio. De ‘Vox Céleste’ is wellicht de tweede gedachte. Aan de ‘Vox Anglica’ zullen we wel niet zo gauw denken. Maar onder ‘Vox’ is geen opsomming van bepaalde registers te vinden van Noord-Hollandse orgels. ‘Vox’ is gewoon wat het is; ‘de Stem’.

Artikelen op persoonlijke titel vinden hier hun plaats. Artikelen over orgels in de breedste zin van het woord, soms prachtig gekleurd door persoonlijke voorkeuren.

Het orgel als ‘Vox Populi’, in vele kerken aan de westelijk muur. Hier zouden wij uitgebreid over kunnen verhalen, geschiedkundig en institutioneel. Als ‘Vox Viva’, ‘Vox Cantus’ en ‘Vox Discipuli’.

Het orgel heeft ook wat met ‘Vox clamantis in deserto’, wanneer je buiten de orgelwereld spreekt over het orgel, kijkt menigeen je meewarig aan. Je voelt je dan echt roepende in de woestijn.

Ik denk dat ‘Vox’ op onze website nu wel aardig is toegelicht. Niet meteen denken dat ik de oude talen beheers. Geenszins, Nedersaksisch lukt nog wel een beetje maar het staat wel interessant.

Nu is dit eerste artikeltje ook meteen voorzien van een persoonlijke noot.

Peter Hengstman

Vox Populi – de stem van het volk
Vox Viva – het levende woord
Vox Cantus – de zingende stem
Vox Discipuli – de lerende stem
Vox clamantis in deserto – de stem van iemand die in de woestijn roept