Mijn orgelbezoeken

Met regelmaat bezoek ik een orgelconcert. In de regio Waterland verhoudingsgewijs wat meer, maar dat komt door bestuurlijke activiteiten bij Orgelkring Waterland. Mijn redenen voor het concertbezoek kunnen per concert anders zijn. Soms wil ik gewoon een bepaald orgel horen soms een bepaalde organist. Ook kan de programmering een reden zijn. Edam, Harlingen, Hasselt, Tiel, Haarlem, Kampen, Monnickendam, Bolsward, Schagen, Beverwijk, Den Haag, Alkmaar, Gorinchem, Purmerend, Oosthuizen, Venhuizen, Goes, Amsterdam, etc… Een reisje Gent ook al eens gedaan. Het summum is uiteraard de combinatie; Organist, Orgel en bepaalde werken.

Het treft dat orgels veelal in prachtige gebouwen staan. De bouwkunst maar ook de ambacht in deze gebouwen is voor mij een rijkdom die ik graag bewonder tijdens mijn bezoeken. Fraaie bouwkundige oplossingen (ik heb ooit constructietechnologie gestudeerd), ambachtelijke inrichting. Niet dat de tijd van weleer nu zo veel beter was, arbeidskrachten waren toen spotgoedkoop wat uiteraard heeft bijgedragen aan al dat fraaie ambachtswerk maar ook aan de arbeidsomstandigheden. Het geheel maakt deel uit van onze geschiedenis en definieert mede wie wij zijn tegenwoordig. Maar ook de pracht en kunst waartoe wij mensen instaat zijn. Met andere woorden, te kostbaar om te verkwanselen.

Ook mag ik graag, als ik de kans krijg, ergens in de Provincie een orgel bespelen. Het liefst in een lege kerk, vaak samen met een (orgel)vriend. Dat is dubbel op, het wordt dan heel persoonlijk.

Wanneer ik op vakantie ben ga ik normaliter niet naar orgelconcerten, voor alles is een tijd. Zo ook voor vakantie. Echter een paar jaar geleden waren wij op vakantie in Noord-Duitsland en brachten een bezoek aan Lübeck. Het bezoek aan Lübeck had ik zo ‘geregeld’, het viel toevallig op een dag dat er een concert in de Sint-Jakobikirche was. Het Stellwagen-orgel zou en moest beluisterd worden. Maar ook het “Grote-orgel” is een prachtig instrument. Vanuit origine ‘blokwerken’ in de eeuwen gewijzigd en uitgebreid. Beide orgels herbergen nog veel historisch pijpwerk.

Als orgelliefhebber treffen wij het in Noord-Holland, Noord-Holland heeft de grootste orgeldichtheid ter wereld. Dat kunnen wij ook lezen in de Noord-Hollandse orgelfolder van dit jaar. Graag neem ik u mee op mijn orgelbezoeken. Op deze wijze wil ik u graag uitnodigen eens een orgel te bezoeken elders in de Provincie. Soms wil u wijzen op een orgel dat weinig of niet concertant te horen is. Regelmatig mag ik een verhaal plaatsen onder ‘Vox’. Een verhaal over een orgel en gebouw ergens in de Provincie. Uiteraard een gekleurd verhaal, immers over smaak valt niet te twisten.

Peter Hengstman