Waterlands Orgelfestijn 2012

Het ‘Waterlands Orgelfestijn’ is een jaarlijks terugkerend evenement van de Stichting Orgelkring Waterland. Met vijf woensdagavondconcerten op historische orgels wil de stichting de orgelcultuur in de regio Waterland onder de aandacht van een zo groot mogelijk publiek brengen.

Dit jaar, op woensdag 18 juli, zal de opening van de zomerreeks zijn in de Grote Kerk van Monnickendam. Het openingsconcert op het Gerstenhauer-orgel wordt georganiseerd in samenwerking met het orgelnetwerk Noord-Holland. Dit concert heeft als thema Bach-Mendelssohn-Bastiaans” met als doel de 200 jaar geleden geboren componist en organist Bastiaans onder de aandacht te brengen. Het concert wordt gegeven door Tjeerd van der Ploeg en begint om 20.00 uur. Voorafgaand aan het concert is er voor de liefhebber om 19.15 uur een gesproken inleiding over de relatie tussen “Bach-Mendelssohn-Bastiaans” door Willem Poot.

Tjeerd van der Ploeg is leider van de Schola Cantorum Purmerend en publiceerde o.a. artikelen over Engelse, Franse, oud-Spaanse orgelmuziek en gregoriaans. Wegens zijn verdiensten voor de Franse orgelliteratuur werd hem de Zilveren Medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ te Parijs toegekend. Tjeerd van der Ploeg geeft cursussen, workshops en heeft een uitgebreide concertpraktijk.  Hij is als organist verbonden aan de  Christoforuskerk te Schagen.
Zijn vele cd-opnames met o.a. werk van Herbert Howells (opgenomen in Schagen en Selby Abbey) en Charles Tournemire (opgenomen in Douai, Cambrai en Parijs) kregen een hoge waardering van de internationale pers. Zijn laatste cd ‘English Organ Romantics’ werd opgenomen op het fameuze Nicholson-orgel (1882) in de Christoforuskerk te Schagen.

De overige concerten van de reeks zijn; 25 juli, Edam, Grote Kerk, Willem Poot; 1 augustus, Purmerend, Nicolaaskerk (Koepelkerk), Jan Jansen; 8 augustus, Middenbeemster, Keyserkerk, Theo Jellema; 15 augustus, Oosthuizen, Grote Kerk, Pieter van Dijk.
Alle concerten beginnen om 20.00 uur. Toegang: volwassenen  7,50 euro, donateurs en 65 +  5,00 euro en kinderen (onder begeleiding) tot 12 jaar gratis.

2 comments for “Waterlands Orgelfestijn 2012

Comments are closed.